tiistai 14. kesäkuuta 2016

Tuotearvio, Päivi Vesalan Mielikuvia vol 1





Mielikuvia vol 1, etukansi

Tällä kertaa arvioinnin kohteena on kotimainen värityskirja, Päivi Vesalan Mielikuvia vol 1.  Tällä kertaa en ole ostanut kirjaa itse, vaan sain sen lahjana kustantamolta arviointia varten. Lupaan kuitenkin olla ihan yhtä perusteellinen ja rehellinen mielipiteissäni kuin aiemmissakin arvosteluissa.
(Jos joku kuitenkin haluaa ostaa hyvän arvostelun jostain tuotteesta, esim. uudella Audilla se voisi lohjeta ;) Tai no, rehellisyyden nimissä, loma Bahamalla voisi toimia myös.)

Nimilehti, Polychromos ja Derwent pastellit

Kirja saapui minulle jo hyvän aikaa sitten, mutta olen halunnut tutustua siihen rauhassa. Tässä on välissä ollut myös muutamat perhejuhlat, jotka ovat verottaneet aikaa värittämiseltä.


Kirja saapui tukevasti pakattuna ja vielä muovitettunakin.

Mielikuvia on ensimmäinen värityskirjani, joka on ns. rengaskirja, eli kierreselkäinen. Olin kyllä lukenut usean suosivan rengaskirjoja, jopa tekevän tavallisista kirjoistaan semmoisia, mutta en ollut itse kovin vakuuttunut asiasta. Ajattelin, että se muistuttaisi liikaa kouluvihkoa. Toisaalta se on ensimmäinen värityskirjani, jossa on yksipuoliset sivut. Siinä oli jo pari syytä, miksi odotin innolla kirjaa testattavaksi. Se oli jotain aivan uutta ja erilaista minulle.


Hedelmiä, Prismacolor Premier

Kirjan kannet ovat kauniin värikkäät, mutta valitettavan ohuet. Etenkin reissussa tukevampi kansi (tai tukeva takakansi) olisi antanut näppärän tuen värittämiselle ilman, että tarvitsee kantaa alustaa mukana.

Rantaniitty aamu-usvan aikaan, Polychromos


 Halusin testata kirjaa useiden eri kynien kanssa, ja kaivoin esiin jopa muutaman vanhan Stabilo-tussini tätä varten. Oikeastaan sain siihen ajatuksen, kun ystäväni kanssa kirjaa selatessa hän sanoi, että osa kuvista suorastaan vaatii tulla tusseilla väritetyksi. Olin samaa mieltä.


Stabilon tusseilla väritetty kukka

Tussit tulevat jonkun verran läpi, mutta sivujen välissä olevaan suojapaperiin asti ne eivät vuotaneet. Tusseillä värittäville nämä yksipuoliset sivut ovat kyllä passelit. Paperi tuntui imevän väriä tusseista sopivasti, eli väri pysyi siellä mihin sen laitoin, eikä lähtenyt leviämään.


Kukkakuvan kääntöpuoli

Paperi ei ole kovinkaan paksua, mutta ei toisaalta ihan ohuttakaan. Selvästi marketin perusvärityskirjoja laadukkaampaa paperia. Sivut ovat juuri sopivan sileitä, mutta eivät liian kiiltäviä, vaan väri tarttuu hyvin värittipä kuvia sitten puuvärein tai tussein. Testasin sivuihin myös inktense mustevesivärejäni, ja nekin tarttuivat hyvin paperiin.


Keskeneräinen kuva, Inktenset ja vesi

Sivut eivät kuitenkaan kestä vettä hieman kupruilematta, mutta eipä niin tee valitettavasti yksikään muukaan värityskirja, jota ei ole painettu akvarellipaperille. Huomasin myös sen, että vaikka painomuste pysyi muuten oikein hyvin sivuilla eikä sotkeentunut värittäessä, vedellä suttaaminen sai sen haalenemaan.


Polychromos-puuväreillä väritettyjä kukkia

Puuväreillä väritettynä paperi on erinomaista. Kynät liukuvat vaivattomasti ja jälki on kaunista. Paperi on puhtaan valkoista, eli vaaleatkaan värit eivät kellastu, kuten joskus kermanväristen papereiden kanssa käy.

Maatuska, Polychromos

Kirja on vihkomainen toteutukseltaan, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Yllättäen se osoittautui kuitenkin hyväksi asiaksi. Sivut on helppoa värittää laidasta laitaan, kun ei tarvitse tuskailla huonosti aukeavia aukeamia, puhumattakaan siitä niin monen kirjan ongelmasta, että kuva sijaitsee keskellä aukeamaa. Jokainen kuva loppuu selvästi ennen kierteitä, eli jos haluaa leikata kuvan irti kirjasta ja vaikka kehystää, se onnistuu helposti. 


Kuvat voi helposti leikata irti, jos tahtoo.


Värittämistä odottava lempikuvani tästä kirjasta '

Kuvat ovat omaleimaisia, enkä muista nähneeni yhdessäkään värityskirjassa samanlaista tyyliä. Poislukien geometriset kuviot, tietenkin. Välillä olen seikkaillut kuvissa perisuomalaisella rantaniityllä ja väliin Meksikon erämaissa. Muotokieli on kuitenkin jotenkin niin suomalaista, että kuvien värittämisestä tulee hyvä mieli.


Geometrisiä kuvioita, väreinä Marco Raffine puuvärit

En ole itse mikään geometristen kuvioiden ystävä, mutta joskus samalla Netflixiä katsoessa näitä tulee puolihuolimattomasti väriteltyä. Tiedän kuitenkin, että moni rakastaa geometrisia kuvioita.

Pöllö istui puussa...

Eräs kirjan erikoisuuksista on tämä ensimmäinen kuva pöllöstä, joka löytyy myös kirjan lopusta, mutta...

ei oo pöllöllä hampaita suussa...
Tästä kuvasta puuttuvatkin yksityiskohdat. Vastaavaahan näkee paljon värityskirjoissa nykyään, eli että saa itse täydentää yksityiskohdat annetun mallin mukaan. Tässä kuvat ovat kuitenkin eri päässä kirjaa, mikä on minusta hyvä ratkaisu. Se ei liikaa alleviivaa sitä, että jälkimmäinen kuva pitäisi nyt täydentää ensimmäisen mukaan. Itse päätin värittää tämän jälkimmäisen kuvan itseasiassa hyvin yksinkertaisesti, ilman mitään lisättyjä yksityiskohtia. 


Kesäistä (tajunnan)virtaa rannalla, Prismacolor Premier

Kuvissa löytyy monenlaista vaikeustasoa, ja täytyy tunnustaa, että tämä kirja sai jo hieman ylirasittuneen värittäjän virkistymään. Aina ei jaksa värittää hervottoman suuria ja yksityiskohtaisia kuvia, joiden loppuun saattamiseen vierähtää vähintään viikon työtunnit. Joskus on ihanaa napata kainaloon kirja ja kynät ja suunnata vaikka sinne rantaan tai partsille kahville ja nauttia hetkestä. Minulle sitä ovat tarjonneet nyt alkavana kesänä etenkin tämä värityskirja yhdistettynä Prismacolor Premierin pieneen peltirasiaan pakattuun 24 kynän settiin. Molemmat on helppoa heittää kassiin ja suunnata kohti uusia seikkailuja :)

Yksityiskohta mandalasta

Valitettavasti en löytänyt tästä kirjasta videota, mutta linkkaan tuonne loppuun Pinterestin sivun, jossa näkee jo väritettyjä kuvia. Joitakin kirjan kuvia Päivi tarjoaa ilmaisina värityskuvina, ne voit ladata täältä



Yhteenveto

Itselleni Mielikuvia vol 1  tuo mieleen hauskan kesäloman, sekä aiheidensa että toteutuksensa puolesta. Se on hauska ja huoleton, tarjoaa rentouttavia helpompia kuvia aamukahville parvekkeella, vallattomia kuvia rannalla väritettäväksi sekä haastetta sadepäiviin. Toteutus on erittäin toimiva ja helposti lähestyttävä. Kirja saa minulta 4½ tähteä viidestä.

½


Plussat
+ Helposti lähestyttävä
+ Erottuu massasta
+ Kauniit ja omaleimaiset kuvat
+ Kierreselkäinen toteutus
+ Yksipuoliset sivut
+ Juuri sopivan sileä paperin pinta
+ Mutkattomuus
+ Vaihtelevat kuvien aiheet ja vaikeustasot

Miinukset
- Ohuehkot kannet
- Vettä huonosti sietävä painomuste
- Hieman liian ohut paperi omaan makuuni



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä minulle viesti. Kaikki viestit esimoderoidaan, eli viestisi julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen. Jos jätät viestiin yhteydenottopyynnön, en julkaise viestiäsi vaan otan sinuun yhteyttä sähköpostitse.